Eindelijk ben je dan aangenomen voor die felbegeerde stage in het buitenland. Je hebt er even op moeten wachten, maar vandaag kwam dan toch het verlossende woord. Maar wat moet je nu de komende zes maanden met je studentenkamer?! Het geld groeit je als student helaas niet op de rug, dus de huur doorbetalen doe je liever niet. Maar je studentenkamer opzeggen is natuurlijk geen optie, na een half jaartje buitenland wil je toch ook graag weer kunnen terugkeren naar je oude vertrouwde stekkie. Tijdelijk je kamer verhuren dan maar!
Toestemming van de verhuurder
Bij onderhuur geldt dat je in de meeste gevallen toestemming moet vragen aan de hoofd verhuurder. Vaak gelden er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je je kamer kunt aanbieden. Zo mag je je kamer vaak maar één keer per jaar onderverhuren en wordt er vaak een maximum periode gehanteerd (bijvoorbeeld 6 maanden). Ook moet je een goed huurder zijn, wat inhoudt dat je geen huurachterstand hebt en geen overlast veroorzaakt. Keuren zij je verzoek goed, dan kan de zoektocht naar een huurder beginnen.
Een huurder zoeken
Gelukkig is een huurder tegenwoordig zo gevonden, er zijn namelijk ook flink wat buitenlandse studenten te vinden die in Nederland graag tijdelijk een kamer huren. Door je kamer op een kamersite te zetten (het liefst natuurlijk met een Engelse tekst erbij) en er enkele duidelijke foto’s bij te plaatsen kom je al een heel eind. Daarnaast kun je op de universiteit of hogeschool enkele advertentiebriefjes ophangen waarin je je kamer aanbiedt.
Kennis maken
Het is verstandig om meerdere reacties af te wachten en verschillende geïnteresseerden uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek/hospiteeravond/instemming. Zorg ervoor dat je andere huisgenoten op dat moment ook aanwezig zijn. Heb je een goed gevoel bij een van de geïnteresseerden en is er een klik met de overige huisgenoten, dan kun je je kamer met een gerust hart verhuren en vertrekken naar het buitenland. Problemsolved!